Ispitivanje relejne zaštite

Monofazni i višefazni sistemi

Sverker 900 je ispitni sistem za relejnu zaštitu u elektroenergetskim sistemima, koji generiše tri struje i četiri napona. Izvori za sve tri struje i četiri napona mogu se nezavisno podešavati u odnosu na amplitudu, fazu i frekvenciju. Uređaj je namenjen za sekundarno ispitivanje relejne zaštite, a u slučaju potrebe svi strujni i naponski kanali se mogu vezati redno, te se na izlazu dobija struja od 105 A ili napon od 900 V (što omogućava i razna primarna ispitivanja).


Osnovna specifikacija:

  • Jednofazno generisanje do 900 V i 105 A
  • Tri strujna kanala 3 x 35 A, 250 VA (DC, 10 – 600 Hz)
  • Četiri naponska kanala 4 x 300 V, 125 VA (DC, 10 – 600 Hz)
Monofazni i višefazni sistemi


Freja familiju čine prenosni instrumenti za ispitivanje kompletne relejne zaštite. Postoje tri modela: 543, 546 i 549 u zavisnosti da li generišu 3, 6 ili 9 izlaznih struja. Izlazi su visoke struje i velike snage: do 60 A / 300 VA rms po fazi. Svi modeli mogu da generišu 4 napona. Rad sa instrumentima preko ekrana osetljivog na dodir (bez potrebe za dodatnim računarom) ili preko FREJA Win softvera na računaru. Sva ispitivanja su saglasna sa IEC 61850 protokolom.

Monofazni i višefazni sistemi

U programu takođe imamo i uređaje za primarno ispitivanje:

  • INGVAR sistem do 5000 A sastoji se od dve jedinice (kontrolni deo i strujni izvor) koje se lako i brzo povezuju. Namena je primarno ispitivanje zaštitne opreme, strujnih transformatora, prekidača snage, uzemljenja.
  • ODEN AT sistem za struje do max. 21,9 kA (1 sec). Na ekranu uređaja se prikazuju: vreme, izlazna struja, napon, fazni ugao, kao i Z, P, Q, R, X, S, cosφ i Imax. Namena uređaja je kao kod modela INGVAR, ali se ODEN AT može koristiti i za druge aplikacije gde su potrebne promenljive visoke struje.

Za više informacija kliknite ovde.