Temperaturni kalibratori

Temperaturni kalibratori

Nove generacije AMETEK STC PTC i RTC suvih temperaturnih kalibratora kombinuju izvrsnu tačnost laboratorijskih temperaturnih izvora i brzinu prenosnih terenskih suvih kalibratora. Princip rada suvog kalibratora je veoma jednostavan, a generisanje tačno određene temerature je preko Pelistrovih elemenata (za modele u temperaturnom opsegu od -45 do 155°C) ili grejnog bloka (za modele od temperature ambijenta do 1200°C). Suvi kalibratori su brži i pouzdaniji od tradicionalnih temperaturnih kupatila, pogotovo za rad na terenu, gde postoji opasnost prosipanja vrele tečnosti iz kupatila.


Za svaku Ametek PTC i RTC seriju postoje A, B i C modeli. Model A je standardni model referentnog temperaturnog kalibratora, dok modeli B i C imaju patentiranu AMETEK STC DLC (dynamic load compensation) kompenzaciju opterećenja – kalibratori imaju poseban ulaz za DLC senzor kojim se kompenzuje uticaj trenutnog opterećenja kalibratora na rezultat merenja (u slučaju da ispitujemo više senzora ili velike senzore).


DLC senzor prati homogenost temperature na dnu i vrhu kalibratora, ali i u samom ispitnom ulošku u kome su smešteni ispitni senzori, i vraća ovu informaciju aktivnoj dvozonskoj (odnosno trozonskoj kod RTC700) kontroli, koja kompenzuje razliku temperature unutar uloška na minimum. Model B ima dodatno ugrađeno precizno merno kolo za ulaz ispitnog senzora, koje omogućava ispitivanje bilo kog temperaturnog senzora, uključujući otporničke sonde, termoparove, transmitere, mA, napon (V) i termostate.


Novi AMETEK STC RTC-168 kalibrator je i do sada najnapredniji. Kod RTC-168, kombinacija suvog i mokrog temperaturnog kalibratora ima prednosti i jednog i drugog u pristupačnom pakovanju. Pored ovakve prilagodljivosti, ima i dodatnu mogućnost izuzetno preciznog kalibrisanja nezgodnih sanitarnih senzora.


Svi kalibratori imaju pregledan kolor displej i USB priključak za jednostavnu komunikaciju sa AMETEK STC JofraCal kalibracionim softverom, koji služi za izradu ispitnih procedura i izveštaja. Sa dodatnim referentnim sezorima postiže se tačnost od čak 0,04°C kod RTC156/157, odnosno 0,11°C kod RTC700 modela B i C. Korišćena je 4-žična tehnologija True-Ohm merenja.


Novu i poboljšanu AMETEK STC CTC seriju temperaturnih kalibratora čini 5 modela sa temperaturnim opsegom od -25°C do 1205°C:

  • CTC-155 (-25°C do 155°C)
  • CTC-350 (28°C do 350°C)
  • CTC-652 za dugačke senzore (28°C do 650°C)
  • CTC-660 (28°C do 660°C)
  • CTC-1205 (100°C do 1205°C)

Svaki model kalibratora se proizvodi u varijanti “A”–sa internim referentnim senzorom, i “C”-sa mogućnošću dodavanja spoljnog referentnog senzora sa inteligentnim priključkom (STS-120) čime se poboljšava tačnost, kao i stabilnost prilikom kalibracije velikih senzora.


U odnosu na staru CTC seriju, novi modeli su znatno brži, imaju manju težinu, poboljšana im je tačnost i stabilnost, i pokrivaju širi temperaturni opseg. Korisnici starih CTC-320A i CTC-650A modela mogu koristiti svoje postojeće ispitne uloške sa novim CTC-350 i CTC-660 modelima. Funkcije uključuju dokumentujući test prekidača i autostep funkciju u 12 tačaka. Uređaji su opremljeni kolor displejom, imaju USB priključak i standardno se isporučuju sa AMETEK STC JofraCal kalibracionim softverom.


Za više informacija, kliknite ovde.